Grön ask med juldekoration med öppet lock, 10 st saffranskola ligger på ett smörpapper i asken.

”Smakexplosion utlovas!”

Saffranskola med lime • 25 bitar

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 . dl ljus sirap
  • 1 g (2 paket) saffran
  • skal av 1 limefrukt

Gör så här

  1. Klä en form, 20 x 20 cm, med ett bakplåtspapper.
  2. Smält ihop grädde, smör, socker, sirap och saffran i en kastrull. Låt koka upp och sjud sedan tills blandningen når en temperatur på 125 grader. Använd en bra termometer eller gör kulprovet (se nedan).
  3. Häll kolan i formen och låt stelna en aning innan du river över limeskal. Låt stå i rumstemperatur i minst 3 timmar innan du skär upp kolan i bitar och slår in i papper.

Kulprovet

Ta en rågad tesked kolasmet ur kastrullen och droppa den sedan i ett glas med kallt vatten. Låt smeten svalna i vattnet i någon sekund och plocka sedan upp den med fingrarna. Går den nu att rulla till en kula som håller formen så är den klar.

En plåt med utskurna fyrkantiga lussekakor.
”En lussebulle är i regel formad till det klassiska S:et. Men vad tror du händer om du trycker ut degen i en långpanna i stället, för att sedan skära i rutor? Jo! Du sparar både tid och energi i köket. Vad du däremot inte sparar in på är smak och saftighet.”

Lussebullar i långpanna • Cirka 30 bitar

Ingredienser

BULLDEG

  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk, 3 %
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 g saffran
  • 1 dl + 1 tsk strösocker
  • 2 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • . tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 14 dl vetemjöl special

GARNERING

  • 1 ägg
  • 1 dl blötlagda russin
  • 1 dl pärlsocker

SOCKERLAG

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölk och grädde i en stor skål. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker och häll sedan ner det i jästblandningen.
  2. Rör ner socker, ägg, vaniljsocker, salt och smör. Tillsätt slutligen mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg och tryck sedan ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Dela degen i bitar med en vass kniv. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8–10 timmar.
  3. Ta ut formen ur kylskåpet och sätt ugnen på 225 grader.
  4. Vispa upp ägget och pensla degen med det. Tryck fast några russin på varje bulle och strö över lite pärlsocker. Grädda sedan mitt i ugnen i 12–15 minuter tills bullarna fått en fin gyllene färg.
  5. Koka ihop vatten och socker i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda tills sockret lösts upp medan bullarna gräddas. Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna helt innan du delar bullarna.

Recept: Frida Skatteberg. Foto: Helen P.

Att tänka på

Plocka fram alla ingredienser till bullarna cirka 1 timme innan bakning så att de blir rumstempererade.

Kvinna klädd i vita vinterkläder sitter på stock i en snöklädd skog. Bredvid sig har hon en kaffebricka.
Frida håller fast vid de svenska jultraditionerna.

LUSSEBULLAR ÄR MIN FAVORIT

Hallå där, Frida Skattberg, varför har du skrivit Julbak deluxe? Är inte alla julrecept redan uppfunna?
– Nej, tydligen så fanns där några fler recept att knåpa ihop, haha.

Vilket bakverk kan du själv inte vara utan på julen?
– Lussebullar! Det är min favorit sedan alltid. Älskar doften och smaken.

Varifrån har du fått inspiration till den nya boken?
– Mycket från min barndom. När det kommer till minnen kring bakning så är det främst julen som jag tänker på. Den firades hos mormor som alltid gjorde allt gott från grunden. Där tror jag att jag har grunden för mitt intresse för just julbak.

Finns det någon utländsk julbaktradition vi borde ta till oss här i Sverige?
– I Australien vet jag att de bakar pavlova till jul, med massor av exotiska frukter och bär. Det kanske hade varit något? Fast nej, jag gillar verkligen hur vi firar jul, och vad vi äter och fikar på. Jag håller fast vid vår tradition.

Vilket är det konstigaste julbakverk du ätit, eller sett?
– Det måste vara en baklava med både saffran och pepparkaka. Det var på en marknad och jag har svårt att glömma hur det smakade. Det var mycket av allt och smakerna skar sig.

Hur firar du själv jul i år?
– I år är planen att fira med familjen på fastlandet, jag själv bor på Gotland. Hoppas att vi alla kan samlas igen efter allt som varit med pandemin.