Att besöka Island kan kännas som att besöka en annan planet. Eller som en tidsresa miljoner år bakåt i tiden, med eldsprutande vulkaner och svavelosande källor. Frilansjournalisten Joakim Rådström åkte dit med sin bror och mamma för att uppleva landet av is och eld.
BARA EN KNAPP timmes bilfärd från Reykjavik, och så ytterligare en timmes vandring till fots, sedan ser vi det: det pågående utbrottet från vulkanen Fagradalsfjall. Och vi tror knappt våra ögon.
Ännu mer spännande är det att vi faktiskt kan gå längs med lavaströmmarna. Turister i mängder har flockats kring sevärdheten, och vi hör franska, tyska, italienska och alla möjliga andra språk. De flesta står i stum beundran. Många tar selfies, någon kokar vatten i stormkök på den heta stenen intill.

– Vilken upplevelse! Jag trodde aldrig jag skulle få se någonting sådant här, säger Ann-Christin Lindberg, 71 år från Borlänge.
Ann-Christin är också min mamma, och har tillsammans med min bror Fredrik och mig åkt till den mytomspunna ön i Nordatlanten för en förlängd sensommarweekend med umgänge, storslagen natur och unika sevärdheter.
– Det här kommer jag att minnas resten av livet. Egentligen är det nog först efteråt som man förstår vad man varit med om, säger Fredrik, 41, som annars bor i Stockholm.

Samtidigt är vulkaner bara ett av många märkliga inslag i den isländska naturen. Redan utsikten när man landat på Keflaviks flygplats känns som hämtad från en annan planet. Mosstäckta stenfält så långt ögat kan nå, piskande vind och regn.
NÄSTA DAG HAR dock vädret skiftat – och dagen därpå väntar ytterligare ett väderomslag. När man reser till Island bör man vara klädd för alla möjliga klimat – varm jacka och kängor, regnkläder och stövlar. Men också badkläder: dagen efter att vi anlänt till Island åker vi till de legendariska varma källorna vid den så kallade Blå lagunen.

Entrépriset är på knappt 500 kronor, men då ingår valfri dryck och en ansiktsmask. Tillsammans vadar vi sedan runt i det härligt varma, turkosa vattnet, jag, mamma och brorsan, med mjuk kiselsand mellan tårna och lerinpackningar över våra nunor.
DET ISLÄNDSKA KÖKET är kanske inte världskänt. Möjligen ökänt, om något, med bland annat den tvivelaktiga paradrätten fermenterad haj på menyn. Jag testar den på den lokala krogen Café Loki, och får lyckligtvis också ett litet glas brennivín att skölja ned ”delikatessen” med. Även en skiva hardfiskur, en sorts torkad fisk som breds med smör som knäckebröd, inmundigas vid samma tillfälle.
– Hur smakade hajen? frågar servitrisen vänligt om än också retsamt.
– Hemskt! svarar jag sannskyldigt leende.

Hajköttet, från arten håkäring, innehåller naturligt höga halter av ammoniak. För att överhuvudtaget göra det ätligt måste det lagras och torkas i månader. Trots det kan det inte hjälpas att det fortfarande smakar som en blandning av stark mögelost och, låt säga, rengöringsmedel.
Lyckligtvis står åtskilliga trevligare rätter till buds på det gastronomiskt alltmer medvetna Island. På restaurang Reykjavik Kitchen smörjer vi kråset med finfin kaffegravad lax, lammentrecôte med potatis- och pumpamos och crème brûlée på nationalyoghurten skyr.

DAGEN DÄRPÅ GER vi oss ut på nya äventyr. Även om vulkaner är ett omistligt inslag på varje Islandsresa, är varma källor och gejsrar förstås minst lika oumbärliga. I Haukadalur, en och en halv timme från Reykjavik, tittar vi på den häftiga gejsern Strokkur, som har punktliga utbrott med åtta–tio minuters mellanrum. Runtomkring bubblar kokande vatten upp från underjorden. Den fisliknande svavellukten i området lockar fram kiss- och bajshumorn hos oss.
Samma dag tar vi oss också till motsatsen till varma källor – de iskalla vattnen i naturområdet Silfra. Här kan man nämligen tydligt se kontinentalsprickan som gett upphov till att Island ursprungligen bildades. Endast iklädda varsin våtdräkt, och med snorkel och cyklop, simmar vi bröder runt i vatten som bara är två–tre grader varmt, för att beskåda de märkliga stenväggarna på ömse sidor om själva sprickan.

Mamma stannar i den varma bilen, det är oklart vem som avundas vem.
DEN SISTA ANHALTEN på resan är också den mest avlägsna. Över fem timmars bilkörning från Reykjavik når vi Vatnajökull, en av Europas största glaciärer. På vägen har vi dock stannat för att bland annat hälsa på islandshästar i en stor inhägnad. Dessvärre hinner vi inte göra någon ridtur – annars är det ett härligt sätt att upptäcka Island på. Islandshästar är vänliga, nyfikna och lätta att ha med att göra.

Vatnajökull.
Utefter vägen från Reykjavik tittar vi också på det spektakulära vattenfallet Seljalandsfoss, som man dessutom kan gå bakom. Många fler vattenfall finns runt hela Island, som tydliga effekter av glaciärerna på ön.
På Vatnajökull vandrar vi i grupp under ledning av guide. Utflykter på glaciären bör absolut inte företas på egen hand om man inte är erfaren glaciärklättrare. Däremot kan man boka guidade turer året om. Liksom utfärder med amfibiebåt, som vi företar på den sceniska glaciärsjön Jökulsárlón.

Vår allra största upplevelse på Vatnajökull är när guiden visar in oss i en av glaciärens magiska, underjordiska isgrottor. Som befann vi oss i Kung Bores sagoborg går vi runt häpna och beskådar isformationer, naturliga smältvattenfloder och vackert skiftande speglingar.
Eld och is, som sagt. Och alla kontraster däremellan. Island har allt. ●
Text och foto: Joakim Rådström

Resefakta Island
➞ Enklaste sättet att ta sig till Island är med flyg. Icelandair har direktflyg från Stockholm de flesta dagar i veckan. Priser från 2 300 kronor tur och retur.
➞ Ett tips är att hyra bil och då helst en fyrhjulsdriven eller annan terränggående bil, eftersom det isländska klimatet går hårt åt vägarna – pris från 500 kronor per dygn.
➞ Det finns gott om hotell och andra boenden i Reykjavik och andra städer, inklusive tjänster som Airbnb. Alternativen är desto färre på landsbygden, och består främst av enklare pensionat och gästgiverier – boka i god tid. Hotellpriser vanligen något högre än i Sverige, från 1 000 kronor och uppåt.
➞ De flesta aktiviteter och upplevelser, inklusive glaciärvandringar och besök vid Blå lagunen, går att boka redan från Sverige. Man kan också köpa paketresor till Island, exempelvis genom erfarna Islandsresor, Vulkanresor, Islandia eller Supreme Travel.

Island – en ung ö
➞ Jämfört med Sverige och den skandinaviska halvön är Island en relativt ny landbildning, ”bara” cirka 18–25 miljoner år gammal i geologisk mening. Det gör den faktiskt till en av världens nyaste landmassor.
➞ Island började bildas för runt 60 miljoner år sedan när de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna började tryckas mot varandra och gav upphov till landhöjning från havsbotten. Än i dag kan man tydligt se skarven mellan plattorna exempelvis i de kalla snorkelvattnen i Silfraområdet.
➞ Den stora seismiska aktiviteten på Island har också skapat mängder med gejsrar, varma källor och förstås vulkaner. Av Islands cirka 130 vulkaner är ett trettiotal aktiva. Den mest spektakulära av dessa är Fagradalsfjall, som fortsätter avge lava i strida, iögonfallande strömmar.