Det behöver inte vara krångligt att göra egen glass. Med Samantha Santambrogio-Öbergs recept gör du krämig italiensk gräddglass utan glassmaskin. Bara att blanda ingredienserna och ställa i frysen.

god den också!
Stracciatella semplice al cioccolato
Enkel stracciatella med choklad
6 portioner
Cirka 8 dl glassmet
Ingredienser:
- 1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
- 5 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljextrakt
- 100 g mörk choklad
- 100 g vit choklad
Gör så här:
- Ställ den kondenserade mjölken i kylskåpet tills den är kall.
- Vispa grädden medelfast. Blanda ner kondenserad mjölk och vaniljextrakt, lite i taget.
- Finhacka den mörka och vita chokladen. Vänd försiktigt ner chokladen i grädden.
- Häll glassmeten i önskad form och låt glassen stelna i frysen. Det tar 2–4 timmar, beroende på storleken på din form.

Delizia di pistacchio e lamponi
Hallon- och pistagedröm
4 portioner
Cirka 6 dl glassmet
Ingredienser:
- 1 ½ dl sötad kondenserad mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk söt pistagekräm
- 2 msk vispgrädde
- 1 ask färska hallon (125 g)
- 1 dl hackade pistagenötter
- Till servering: färska hallon
Gör så här:
- Ställ den kondenserade mjölken i kylskåpet tills den är kall.
- Vispa grädden medelfast. Häll i kondenserad mjölk och rör om.
- Späd ut pistagekrämen med 2 msk vispgrädde så att kon-sistensen blir mer flytande och enklare att arbeta med.
- Mosa hallonen lätt med en gaffel. Det är gott om några bitar är lite större.
- Vänd ner pistagekräm, hallon och hackade pistage-nötter i den vispade grädden lite slarvigt.
- Häll glassmeten i en stor form eller pinnglassformar och ställ i frysen i minst 4 timmar eller tills glassen är helt fryst.
- Servera glassen som den är eller med färska hallon.