Våra matvanor har stor inverkan på̊ klimatet. Men måste man offra allt som är gott och börja äta en massa konstiga saker för att minska sitt klimatavtryck? Nejdå̊. Här bjuder Ann-Cathrine Johnsson och Lena Djuphammar på̊ två̊ härliga recept ur sin bok Klimatmaten.
Recept: Ann-Cathrine Johnsson och Lena Djuphammar. Foto: Lena Djuphammar ur boken Klimatmaten (Ordalaget Bokförlag).
Gulbetssoppa med gurkmeja • 4 personer
Ingredienser
- 4 gulbetor
- 1 stor potatis
- 2 schalottenlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk färsk ingefära
- 1 färsk gurkmeja
- Rapsolja att steka i
- 2 dl röda linser
- 250 ml iMat havregrädde
- 6 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 3 tsk saft från citron
- Krasse
- Chiliflakes

Bönsmör
- 1 burk vita bönor
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 0,5 dl olivolja
- 1,5 msk saft från citron
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här
- Skala och skär gulbetor och potatis i bitar. Hacka lök och vitlök. Skala och riv ingefäran och gurkmejan. Fräs ovanstående ingredienser i rikligt med rapsolja i en gryta i cirka 5 minuter.
- Tillsätt linser, havregrädden, vatten, buljongtärningar och citron. Låt koka tills gulbetorna och potatisen mjuknat, men fortfarande har spänst.
- Mixa soppan grovt med en stavmixer, direkt i grytan. Låt gärna några bitar av rotfrukterna finnas kvar. Toppa med krasse och chiliflakes.
- Skölj bönorna och mixa tillsammans med vitlök, olivolja och citron. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan tillsammans med bröd med bönsmör och krasse.
Vildsvinsgryta med kikärtor och grönkål • 4 personer

Ingredienser
• 400–450 g vildsvinsytterfilé
• 3 gula lökar
• 2 vitlöksklyftor
• 2 morötter
• Olja och smör att steka i
• 2 msk tomatpuré́
• 1 msk äppelcidervinäger
• 1 dl rött vin
• 4 msk kalvfond (alt. brynt schalottenlöksfond)
• 3 dl vatten
• 1 buljongtärning, t.ex. gryt- eller viltbuljong
• 2 lagerblad
• 1 tetra kikärtor (380 g)
• 200 g grönkål
• 10 plommontomater
Gör så här
1. Skär köttet i ganska stora bitar. Skär löken i klyftor. Hacka vitlöken. Slanta morötterna. Bryn ovanstående i en stekgryta i smör och olja.
2. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.
3. Tillsätt äppelcidervinäger, vin, fond, vatten, buljongtärning, lagerblad och kikärtor.
4. Låt koka tills köttet är mört, cirka 1 timme.
5. Skär bort stjälken på grön- kålen och riv bladen i bitar. Tillsätt grönkål och hela tomater strax innan grytan tas av spisen. Servera med kokt potatis.

”Försök att äta efter säsong”
Hallå där, Ann-Cathrine Johnsson, varför en kokbok om klimatsmart mat?
– Vi har alla ett ansvar att påverka vårt klimatavtryck, och maten är en av delarna. Vi hoppas att vår bok kan ge inspiration och insikt om att det inte behöver vara krångligt att äta mer klimatsmart. Dessutom är det gott och nyttigt. Hur mycket påverkar våra matvanor klimatet?
– En tredjedel av ett hushålls klimatpåverkan kommer från maten, så det har stor betydelse. Även svinnet påverkar. Vi slänger så mycket som en tredjedel av den mat som produceras.
Vilka är de största missuppfattningarna om klimatsmart mat?
– Att bönor är tråkigt. Baljväxter kan användas i de flesta maträtter och med rätt kryddning kan det bli hur gott som helst!
Om man inte vill ställa om sin kost helt, finns det något litet och enkelt man kan göra som ändå gör skillnad för klimatet?
– Se köttet som tillbehör snarare än huvuddelen av en måltid. Och försök att äta efter säsong – sallad och lättare grönsaker under vår- och sommarhalvåret, rotfrukter på höst och vinter. Att välja svenska råvaror gör att transporterna och utsläppen minskar.
Vad gör du helst när du är ledig?
– Är med vänner och familj. Jag tycker också om att vara i naturen. Dessutom har jag precis börjat podda, vilket än så länge är ett fritidsintresse. Tillsammans med en kollega har jag startat Skärgårds- podden – om människorna, livet, naturen och platser att besöka i Stockholms skärgård.
